Utvärdering av omregleringen av spelmarknaden
Den 1 januari 2019 omreglerades den svenska spelmarknaden genom införandet av ett nytt system under…
Sveriges riksdag har beslutat att överväga en sänkning av landets spelskatt efter att ha mottagit ett förslag från Carl Nordblom, medlem i Moderata samlingspartiet. Detta förslag kommer tre månader efter att spelskatten höjdes från 18% till 22% av bruttospelintäkterna (GGR).
Nordblom föreslår att en sänkning av den nuvarande skattesatsen skulle kunna förbättra kanaliseringen för svenska licensierade speloperatörer genom att locka fler svenska spelare till den reglerade marknaden.
Motionen, som offentliggjordes den 2 oktober, uppmanar också riksdagen att undersöka sambandet mellan skatt och kanalisering för att överväga ytterligare åtgärder som kan förbättra övergången av spelare till den licensierade marknaden.
”Majoriteten av speloperatörerna har varnat för att graden av kanalisering, alltså andelen spelande som sker på den svenska licensierade spelmarknaden, minskar”, står det i förslaget.
”Konsekvensen av detta blir att svenska spelare vänder sig till utländska spelbolag utan svensk spellicens.”
Är kanaliseringen på nedgång?
Kanaliseringen i Sverige har sjunkit till mellan 69% och 82%, enligt en rapport från ATG, som har monopol på hästspel, i det fjärde kvartalet 2023. Rapporten förutspår att denna minskning kommer att fortsätta baserat på insamlad data under hela 2023.
Spelinspektionen, den svenska spelmyndigheten, satte som mål att uppnå 90% kanalisering till licensierade operatörer när spelmarknaden liberaliserades 2019. Men de senaste uppskattningarna från myndigheten pekar på att kanaliseringen ligger på runt 86%, baserat på olika undersökningar som frågar spelare vilka webbplatser de använder.
Denna uppskattade siffra bygger på antagandet att spelarna satsar lika stora belopp på både licensierade och olicensierade sidor, men Spelinspektionen själv menar att detta sannolikt inte stämmer. Myndigheten erkänner att de som spelar på olicensierade sajter troligen satsar högre belopp.
Kanaliseringen kan vara så låg som 78%, om man antar att omsättningen per besök är dubbelt så stor på en svart marknadswebbplats jämfört med en licensierad sajt, enligt Spelinspektionen. Detta är fortfarande högre än deras uppskattning på 77% från 2022.
Svenska Branschföreningen för Onlinespel (BOS) uppskattar att kanaliseringen ligger runt 77%. För onlinecasino specifikt är siffrorna lägre. Spelinspektionen uppskattar kanaliseringen till 81%, BOS till 72% och ATG till 58%.
”Sverige har fortfarande mycket arbete kvar för att lyckas nå minst 90% kanalisering. Detta arbete måste inkludera både repressiva åtgärder för att hålla olicensierade operatörer borta samt en liberalisering av den licensierade spelmarknaden för att öka attraktiviteten ur konsumentens perspektiv”, sa BOS chef Gustav Hoffstedt till iGB.
Spelskatten höjdes från 18% till 22% i juli. Regeringen förväntade sig att höjningen skulle generera 500 miljoner kronor i extra skatteintäkter per år.
Höjningen riskerade att öka kostnaderna och skada hästsportindustrin, varnade ATG vid den tiden, medan även andra aktörer protesterade mot beslutet.
BOS varnade också för att höjningen allvarligt skulle påverka kanaliseringen, då spelarna möter ökade kostnader.
Föreningen uppskattade att mellan 2 881 och 6 085 personer kunde komma att byta till olicensierade alternativ.